sâmbătă, 7 mai 2011

Cum putem combate ipocrizia?!?

Conform DEX-ului, ipocrizia ar fi "duplicitate, falsitate, fatarnicie, minciuna, perfidie, prefacatorie, viclenie, viclesug,lipsa de sinceritate."
Nimic nou, mai ales ca in ziua de azi "a fi ipocrit e la moda".Probabil multi am zice "E ok , omul s-a nascut cu ipocrizia in sange" Oare e chiar asa?Omul prin natura lui e ipocrit?Daca ar fi sa o luam literlamente, conform Dex-ului am putea spune ca da: un copil de mic incepe sa minta, apeleaza la minciuni nevinovate pentru a obtine ceva;un viitor angajat minte la un interviu pentru a creste in ochii viitorului sef; un baiat/o fata la prima intalnire au tendinta de a exagera cu complimentele.De ce?Pentru ca se pare ca asa funtioneaza societatea din ziua de azi.
Putini sunt cei care mai accepta adevarul in fata.Daca vii si le spui direct unde au gresit te considera o persoana rea sau chiar invidioasa pe succesul lor.Astfel de oameni au ajuns sa sustina ipocrizia, pentru ca la randul lor sunt oameni ipocriti.Incepi sa devii ipocrit in momentul in care te minti pe tine insuti, refuzi sa vezi adevarul si ii indemni si pe altii sa o faca...
E mai simplu sa apelezi la ipocriti pentru a "te umfla in pene", pentru a sti ca esti bun la ceva.Sunt multe exemple care sustin aceasta afirmatie, si stim cu totii ca la tot pasul intalnim astfel de persoane.
Valeriu Butulesc afirma ca "Ipocrizia este distanta dintre Tine si Tine insuti", nimic mai adevarat.E foarte usor sa apelam la falsitate, sa ne dam ceea ce nu suntem doar pentru a crea impresii cat mai bune.
Totusi, ar trebui sa existe remedii pentru a scapa de aceasta masca pe care omul uita de foarte multe sa o mai dea jos.

Cum putem combate ipocrizia?!?Poate fi oare inlocuita?

"Multi îşi ascund caracterul fals şi viclean, adaptându-se la împrejurări. Dar totdeauna timpul scoate la iveală caracterul fiecaruia." (Theognis)

26 de comentarii:

  1. Asa e ,ar trebui sa existe un echilibru intre adevar si falsitate ,totusi aceasta masca te salveaza de cele mai multe ori ,chiar daca uneori te inconjoara si te pierzi in proprile minciuni ,totusi eu cred ca multi dintre noi nu ne cunoastem adevaratul caracter ,atunci ipocrizia sau masca aceea care se prinde de fata noastra ne ramane adevarata fata in ochii lumii ,dar si in ai nostri caci de multe ori ne mintim singuri fara sa ne dam seama .

    Ai abordat un subiect foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Să combatem ipocrizia? Hmm... nu există o reţetă, se deduce din faptul că încă e aici, înconjurându-ne. Consider că singura modalitate de a renunţa la ea e să gasim înăuntrul nostru această dorinţă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ipocrizia... cu ce s-o inlocuiesti? Cu altceva si mai rau?:[ Pai... Eu cred ca ipocrizia se naste odata cu nasterea "omului'[da! intre ghilimele:|]

    RăspundețiȘtergere
  4. impocrizia dupa parerea mea este egala cu falsitatea....

    RăspundețiȘtergere
  5. remediu?... iubirea
    iubirea? ... creaza modestie, smerenie
    smerenia? ... opus al ipocriziei
    ipocrizia? ... o ramura a mandriei
    mandria? ... doborata prin rugaciune
    rugaciunea? ... luminare a mintii
    mintea? ... facultate a sufletului
    sufletul? ... dat de Dumnezeu
    fuga sincera spre Dumnezeu, prin spovedanie, impărtășanie duce la distrugerea ipocriziei ... bye, bye ipocrizie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiu daca este un remediu dar ce ai scris tu e foarte adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Putem lupta împotriva ipocriziei... dar nu vom reuși să o distrugem total ....niciodată....

    RăspundețiȘtergere
  8. Da...eu am dat de ia aseara:))

    RăspundețiȘtergere
  9. da, cred ca poate fi inlocuita, dar depinde de noi.noi putem sa renuntam la aceasta masca si sa lasam adevarul sa patrunda in toate.sunt de acord cu tot ce ai scris, insa cred ca lumii ii place asa cum este, scufundata intr-o groapa de ipocrizie si nu cred ca o sa vedem vreo schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ipocrizia poate fi inlocuita in primul rand cu respectul si onestitatea fata de sine.Trebuie sa fii constient de valorile tale, de ceea ce esti tu defapt.Invatand sa accepti adevarul despre tine, usor usor te adaptezi si la adevarul celorlalti, desprinzandu-te de falsele complimente si linguseli.Cred ca una dintre chei ar fi increderea in tine, in ceea ce esti tu!
    Apoi trebuie sa fim sinceri si cu cei din jurul nostru, chiar daca adevarul de cele mai multe ori doare.Ideea e ca nu multi stiu a fi ingaduitori si a-si alege cuvintele atunci cand ii spun omului ceea ce cred ei defapt, de aici si frica de a afla parerea cuiva despre ceea ce faci tu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Azucena: De multe ori acea balanta se inclina spre falsitate, pentru ca din pacate asa e "instinctul" omului.Asa e foarte putini dintre noi sunt cei care se cunosc cu adevarat sau poate chiar nici unul, de asta in unele situatii ne confruntam cu intrebarea "Am facut eu asa ceva?"

    Mona: Acea dorinta trebuie sa aiba radacine foarte bine infipte in ceva pentru a putea razbate.

    Ganduri.aruncate.pe.net: Cu ce altceva mai rau?Crezi ca exista ceva mai rau inafara de faptul ca noi ajungem sa ne mintim pe noi insine?

    Ralucutza: Da ipocrizia e falsitate. Multumesc.

    Tzzumbi: Foarte interesanta teorie.Si iti dau dreptate, in mare parte.

    Denisa: Remedii exista pentru orice, trebuie doar sa stim sa le gasim.Multumesc.

    Deea: Ar fi suficient daca am si reduce-o.

    29decembrie: E cam imposibil sa o ignoram, pentru ca la un momentdat fiecare se confrunta cu o situatie in care inconstient foloseste o forma usoara a ipocriziei.

    Luci: :))

    Lavinia: Ai dreptate, oamenilor le place sa traiasca in ipocrizie pentru ca le place sa fie laudati :)

    Mallynna: Cred ca putini mai pun in practica ceea ce ai scris tu.Din pacate, foarte putini mai sunt constienti de ceea ce sunt ei cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  12. La fel ca si 29decembrie..evitam ipocrizia atat cat se poate, eu una pot zice ca sa evit ipocrizia a trebuit sa renunt la multi oameni ..pentru ca mai rar gasesti un om care cu care mai poti vorbi fara sa existe falsitate:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pauza De Tigara: Da asa e...ai dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu sunt mai "romantic" din fire si,de aceea,sunt de parere ca ipocrizia,ca si alte lucruri,se poate invinge prin bataie.Dar bataie adevarata nu joaca!Pana la urma,ca sa fiu serios acum,metodele adecvate pentru a contracara si elimina anumite aspecte negative din societatea umana sunt cele pe masura,suficient de drastice si serioase pentru a putea influenta si indruma oamenii spre bine.Ca acestea inseamna educatie,implementarea moralitatii si eticii,cultura,exercitarea pedepsei nu conteaza,ideea e ca trebuie sa se faca ceva daca chiar se vrea asa ceva!Ca "atentionarile" din partea unora si "sesizarile" din partea alora nu sunt relevante.Cel putin in nu Romania de astazi...

    RăspundețiȘtergere
  15. Catalin: Da ai si tu pe undeva dreptate ;)) Dar nu stiu daca intradevar bataie ar fi o solutie favorabila, pentru ca atunci omul s-ar schimba doar de frica sa nu o "incaseze".
    Da ar trebui sa se faca , dar daca omul are anumite modele acolo sus care apeleaza tot mai mult la ipocrizie, face si el ce vede.Omul inca e la stadiul de imitatie, cel putin din punct de vedere moral..foarte putini mai sunt cei care sunt siguri pe ei insisi si fac ceva fara prea multe "ipocrizii" (aprobari) din partea celor din jur.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ipocrizia poate fi tratata cu indiferenta si cu mai multa incredere in tine insuti

    RăspundețiȘtergere
  17. Ipocrizia poate fi salvata de sinceritate si de asumarea responsabilitatii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim: Dar cand ceilalti te fac sa iti pierzi increderea in tine insuti ce mai faci?

    Iulia: Si foarte rar le mai gasesti pe acestea in ziua de azi...

    RăspundețiȘtergere
  19. asa e...nu cred ca astazi mai poti determina daca cineva poarta o masca , sau nu...Ipocrizia a progresat, au aparut specialisti in domeniul asta, specialisti foarte buni...

    RăspundețiȘtergere
  20. Loreta: Ai dreptate, la tot pasul te lovesti de maiestrii in "arta ipocriziei"

    RăspundețiȘtergere
  21. Loreta: Din pacate ai dreptate si mai rau e ca acesti specialisti ar trebui sa ne fie exemple.

    RăspundețiȘtergere
  22. Da man da sunt alti care nu sunt aja noi de ce suntem asa ipocritzi ? :S Tot stau si ma gindesk ?
    Sunt Denis

    RăspundețiȘtergere
  23. o da! De la cruzimea vremilor in care traim nu ne putem abate...foarte corect spus! Dar totusi nu cred ca am putea lua exemplu! E din ce in ce mai complicat. Trebuie sa incercam sa opunem rezistenta morala! Imi place felul tau de a gindi. E atit de profund si sugestiv.

    RăspundețiȘtergere
  24. Interesant si adevarat articol.Ne-ai dat de gandit....si asta e bine....FII BINECUVANTAT!

    RăspundețiȘtergere
  25. Parereataconteaza1: Cred ca oricine ar trebui sa se gandeasca cum e el defapt si apoi cum ar vrea sa fie vazut de ceilalti!

    Loreta: Iti multumesc frumos pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere