marți, 4 octombrie 2011

Scoala romaneasca : Nu inveti nici macar cum sa inveti

    Vroiam de mult sa scriu un articol despre asta. Si de fiecare data cand il vad pe minstrul educatiei la televizor imi vine sa mai scriu cate unu. Incepand cu tezele unice din 2006-2007(cred) toti elevii au devenit niste cobai pe care se incearca experimente, fara rezultate practice. Nu exista nici macar  rezultate teoretice, in opinia mea. Incercand sa copieze modelul european, american, chinezesc sau care mai vor ei, nu fac decat sa incurce mai rau atat elevii cat si profesorii. In romania (imi permit sa scriu cu litera mica) nu se va schimba nimic prea curand, cu siguranta nu se va schimba nimic pana cand se naste generatia 2040.
    Ceea ce se vrea a se invata in scoala tine de memorare. Cum sa memorezi. Atat! Se incearca tot mai multe metode de a stimula capacitatea de memorare, pe care nu o au toti, dar multi dintre cei care o au, refuza sa fie roboti. Nimic practic, doar date, afirmatii, teorii si altele. Cred ca mai mult de 80% din toate informatiile sunt nefolositoare, nu ajuta la nimic. Doar profesorul de matematica stie sa rezolve calcule cu matrici, iar partea proasta consta in faptul ca aproape moare de foame cu toata stiinta lui. Este nevoie sa intrebam un inginer daca stie cum se numesc vanturile calde din Tanzania? Are nevoie prietenul meu, care inca din ultimele clase gimnaziale vrea sa se faca mecanic pe locomotiva sa stie conjugarea a 30 de verbe in franceza la plus que parfait, iar daca nu se descurca sa fie umilit in fata clasei?
   Cel mai amuzant lucru este ca unii profesori afirma ca sprijina gandirea logica, desi sunt constienti ca nu ai inteles nimic, te intreba totusi acest lucru, iar raspunsul "da",ii arunca in al noulea cer. "Vedeti ca se poate?"
   Nu ai cum sa schimbi nimic daca nu incepi prin schimbarea liceului pedagogic, al exemenelor de titularizare si alte lucruri ce tin de pregatirea didactica. Ah, cum spun asta, de parca vorbesc direct cu domn ministru. Niciunul dintre voi, cu medii de 10 sau de 7, daca v-ati intalni cu o persoana importanta, gen celei mentionate un rand mai sus nu ati stii cum sa purtati o conversatie cu un astfel de personaj, pentru ca nu ati fost invatati cum sa faceti acest lucru, cum sa obtineti informatii folositoare de la cineva. O discutie intre prima categorie si Daniel Funeriu s-ar desfasura cam asa:
   Elev: :-s
   F : Care sunt noile norme conform DOOM 2?
   Elev : (raspunde corect)
   F: Vedeti ca in sfarsit invatamantul romanesc prinde contur?

 Iar a doua categorie:

   F: Aceasi intrebare.
   E: Paiii ( in gand: Da-te-n  p*** mea!)

Revenind la subiect., unii profesori si-ar desfasura astfel orele, dar o fac in modul auzit la TV, de frica ministerului, de parca or sa auda aia vreodata de ei. Suna juvenil,dar asta e adevarul. Ne dam cu firma in cap cand facem Tehnologia Informatiei si Comunicarii cu foaia si pixul.

 Pentru ca nu imi place sa ma lungesc in articole, voi reveni cu partea II la urmatoarea ocazie. Spor la invatat, prieteni!


 

28 de comentarii:

  1. Sunt de acord! Exista si anumiti profesori care nu scriu corect. Apoi iti dai seama ce invata copiii aceia la scoala!:|

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pf... ai mare dreptate. Mai ales ca, unii profesori cand te intreaba "Ba, ai inteles?" iar tu raspunzi "Nu" zice ca esti idiot. "Numai idiotii nu inteleg..." Am avut asa o profesoara... Halal, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Să nu mai vorbim de profesorii de română care nici măcar nu vorbesc corect, ce să mai zicem de felul în care scriu?! Şi ei au pretenţii. M-aş întinde mai mult în acest comentariu, dar probabil ar fi nevoie să scriu o postare întreagă ca să-mi exprim părerea aşa cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Spre norocul meu am întâlnit și profesori care se exprimau corect, scriau corect, dar procentul lor era mult prea mic în comparație cu mulți alții.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai mare dreptate...profesorii nu se mai obosesc cu elevii ca muncesc pe 2 lei,elevii ...unii nu le sta gandul la scoala,iar despre bac-ul de anul acesta eu cred ca acei copii au fost cobaii lui Funeriu.Ptr mine acest domn este ca si inexistent,cand il vad la tv trec pe alt canal.Nu imi inspira de loc acea inteligenta capatata in strainatate,atata timp cat nu poate scoate doua vorbe si ii sopteste consiliera lui. E...jenant.Asa sunt toti pusi la virf politic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Only Books: Asta nu-i nimic, altii vin si bauti;))

    iubesc alcoolul: Da, cam o tampenie din partea ei...in loc sa repete de 2 ori dar stai linistita nu esti singura:))

    Sweet Lemon: Asa e, sunt multe de discutat pe tema asta...ms oricum de vizita.

    MEG55: In primul rand "bine ai venit". Pai nu prea este mare lucru de facut daca nimeni nu isi da interesul.

    Lamaitza: Nimeni nu zice ca nu sunt si profesori care isi dau toata silinta ca si elevii sa fie mult mai atenti dar...daca un profesor ajunge sa aibe doar de la 6 mil salar...se subintelege.

    gabriella: Un singur profesor mi-a spus undeva prin clasa a 10-a si acel profesor chiar isi facea treaba bine...dar mi-a placut raspunsul sau "voi credeti ca eu traiesc doar din salarul acesta de rahat"?:)) Treaba cu bacul de anul acesta eu zic ca a fost si un interes politic:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Total de'acord cu tine. si cu toti care au comentat.
    Am avut o profa de istorie care mi'a dat 2 ore la rand doi de 2:)) pentru ca am indraznit sa o corectez.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Cobai" bine spus.Incearca in continuare toate modalitatile posibile pentru a face din copiii Romaniei elevi model,dar din nefericire sfarsim de fiecare data in esec.
    Exista profesri slab pregatiti,dar si elevi ce ocupa degeaba bancile scolilor si bineinteles ,toti sunt nemultumiti de halul in care a ajuns tara noastra .
    Da ,cam toti suntem dezamagiti si fiecare in parte isi doreste sa ajunga plin de bani si aere,dar pana atunci mai bine trecem prin scoala cu seriozitate si ne evaluam capacitatile.

    RăspundețiȘtergere
  9. dreptate da, ai, cobai da, suntem, materie inutila da, este, dar ne facem riduri degeaba. asta e, si.. asta e. cu dumnezeu inainte. bun articol.

    RăspundețiȘtergere
  10. pff, ce ti-e si cu profesorii astia:)) foarte tare postare:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Den': Asta cam asa e, un profesor cand vrea sa te frece...te freaca cum vrea. Ma bucur ca esti de acord.

    Madeline: Ai dreptate, insa daca si elevii si-ar da mai mult silinta poate ar conbinge si profesorii sa fie mai seriosi cu ei. Ei preferat un net caffe;))

    29decembrie: Tu poate ca si mine ai terminat, dar mai mult ca sigur ca ai trecut prin cele scrise mai sus.

    Jimmi: Ms de parere si asta ne mai ramane...cu dumnezeu inainte!

    RăspundețiȘtergere
  12. AlySia: Ms mult, daca profesotii nu isi dau silinta...elevii nici atat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Goda ti-am citit articolul si nu prea pot spune nimic...
    Eu am terminat demult scoala...pe vremea mea era totusi altfel...
    La biserica circula o vorba:
    tipic tipic si la inima nimic.
    Cam asa e si in scoala multa materie iar rezultate mai deloc.
    O zi faina sa ai!:)

    RăspundețiȘtergere
  14. corina: Tipic tipic si la inima nimic, interesant asta;)) O zi frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi place ce ai scris la Despre mine!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai transpus intr-o singura postare descrierea exacta a invatamantului romanesc! Felicitarile mele.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am avut si eu o postare asemanatoare...dar tu ai scris mai bine;)...cum poti cere elevilor sa invete cand nu au de la cine invata?!Cand ei stau cu profu'X si Y la tigara,sau se intalnesc in discoteca si beau un 50 de vodka/bere...cum sa mai respecte elevul acel profesor?Cat despre dom'ministru...no comment:D

    RăspundețiȘtergere
  18. Extaz.: Multe multe multumiri si...te mai astept.

    goth_angel: Ai si tu dreptate, cand elevul ajunge sa petreaca cu profesorul exact ca si cu colegul sau de banca...e normal ca nu va mai respecta acel profesor. Te mai astept si pe tine la urmatoarele articole.

    RăspundețiȘtergere
  19. Faorte interesant...imi place:)

    RăspundețiȘtergere
  20. Gabriela: Ms mult si bine ai venit pe aces blog, te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  21. Citesc de mult timp blogul. Stiu ca articolele sunt scrise de un prieten, Dorin. Mr. Goda, multumeste-le cititorilor in numele lui, nu mai culege laudele.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce dreptate ai :|
    Faza e ca dupa un test, sau o ascultare (adica dupa renumitul tocit) se cam sterge tot ce s-a invatat. Deci cel mai important e memoria aceea de scurta durata...

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. E drept...profesorul e de vină! Dar nu mereu, hai totuşi să nu exagerăm, că unii suferă de lene acută..."Mai bine trag pe nas decât să merg la şcoală." Ştiu că o să îmi sară mulţi în cap, dar asta e părerea mea. E drept că în unele cazuri în lipsa unui profesor bun elevul "şomează", un examplu pot fi şi eu, care în generală am avut aproape doar profesori de "mântuială", unu mai prost ca altu, dar la liceu s-a schimbat ecuaţia, că tot nu ştiu eu matematică, tot din cauza unei profesoare care nu s-a ocupat de noi..totuşi am fost autodidactă şi am învăţat, am luat bacul, anul acesta...Experiment? Nu mă consider, a fost mai bine aşa, mulţi ajung în facultate şi abia îşi scriu numele corect. Profesorii sunt de vină? Da! Şi ei şi noi şi sistemul. Dacă oamenii inteligenţi ar fi motivaţi financiar s-ar face profesori, dar nu sunt, uite cum proşti predau în şcoli. Şi dacă cel puţin, puţinii profesori buni care ne-au mai rămas ar fi trataţi cu respect de către elevii lor poate s-ar strădui mai mult, dar când elevul îţi răspunde mai rău ca unui gunoi...să fim serioşi motivaţia se duce naibii. Vina e a nostră a tuturor, dacă am pune mână de la mână cu siguranţă ar fi mai bine. Dar românu preferă să arunce vina vecinului, aşa el nu îşi mai bate capul. Articolul e interesant, mulţumim.

    RăspundețiȘtergere
  25. Adda: Pai a toci inseamna a uita tot peste cateva zile si da, asta nu e invatare.

    MiiutaChan: Nimeni nu zice ca toti profesorii sunt la fel si ca nu exista si oameni care isi respecta locul de munca si iau cat mai in serios treaba, mai ales ca acum la nush cate absente le taie elevilor din alocatie si intr-un fel e bine ca daca tu pt ca mergi la scoala si esti platit pt asta tot mai lipsesti inseamna ca nu iti trebe banu, bine ca sunt unii de bani gata si mai stiu eu ce, dar ii loveste chiar acolo unde doare mai tare.

    RăspundețiȘtergere