miercuri, 27 iulie 2011

Originile hip-hop-ului din România


Popularitatea hip-hop-ul românesc este în prezent în creştere în Europa. Sunetul este similar cu cel al hip-hop-ului latino şi spaniol. Tema sa principală este politica, bazată pe proteste anti-sistem, şi viața socială, subliniind diferenţa dintre bogați și săraci şi defectele noii clase de îmbogăţiți post-comuniști. Bucurestiiul este principalul centru, deoarece majoritatea celorlalte grupuri și rapperi din afara orasului vin în continuare aici pentru înregistrare.
Alte centre de hip-hop sunt Craiova, Timişoara, Constanţa şi Braşov. Cândva dominată de B.U.G. Mafia (Bucuresti Underground Mafia), piaţa este în prezent fieful unor nume precum La Familia, Bitză, Zale şi Paraziţii. Un moment important în istoria românească a hip-hop-ului a fost sprijinul pe care trupa Morometzii l-a acordat lui Traian Băsescu şi Alianţei DA în cursul anului 2004, prin piesele anti-sistem (de fapt, îndreptate împotriva Partidului Social Democrat)România, trezeşte-te! și În Luptă Cu Puterea.
2006 a fost un an excelent pentru hip-hop-ul românesc, în special pentru scena underground. Case de discuri independente, precum Hades Records sau Facem Records au înregistrat albume care au atins în curând cote de vânzări la nivel naţional. De asemenea, un pas important în evolutia hip-hop-ului românesc a fost festivalul Summer Jam 2006, care a avut loc la Bucuresti.
Creat şi supravegheat de către Hades Records/Hades Events, Summer Jam a fost primul festival de acest fel din România și a reunit peste 20 de artişti şi trupe, pe parcursul a două zile de spectacol, inclusiv concursuri de DJ, demonstrații de breakdance și concursuri de streetball.

                       Vizionare online film documentar Originile hip-hop-ului din România

                         

11 comentarii:

 1. apreciez acest gen de muzica .. deoarece cei care canta acest gen , au curajul imens de a deschide un semnal de alarma prin versurile lor ! Bravo ..

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu sunt adepta acestui gen,dar articolul este foarte interesant.:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Iris Tiron: Da, asa e...hip hop-ul e un gen muzical care mereu are un mesaj de transmis.

  fatacareaduceploaia: Ms mult, ma bucur ca ti-a placut :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Ador hip-hopul, deoarece prin acest gen se pot transmite direct semnale de alarma[ asa cum a spus Iris] si iti poti transmite sentimentele mai usor, facandu-te inetles(:

  Respect!(:

  Dee'

  RăspundețiȘtergere
 5. Genial videoclipul. Oricum, se demonstrează că şi în ţara asta se poate face ceva de calitate :)

  Blogrolled :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Only Books: asa e, hip hop-ul este un gen care mereu transmite ceva si se bazeaza pe realitate.

  adelici: cu siguranta si in Romania se face se face hip hop de calitate!

  RăspundețiȘtergere
 7. adevarat, hhp ul spune lucrurilor pe nume:)...app ce s-a int cu postarea anterioara:-?

  RăspundețiȘtergere
 8. Catalin: ms, ma bucur ca ti-a placut!

  RăspundețiȘtergere